”Vi har fået flere kunder”… Litepaqs administrerende direktør Kari Klemettilä ser positive effekter med investeringen i et digitalt skæreflow.

Artiklen er baseret på SignPrint.se

Litepaq fremstiller engangspaller i pap og specialemballage til basisindustrien. Virksomheden startede året op med at skifte til et digitalt skæreflow med en ny G3 XL3200 skæremaskine fra Zünd til dens specialemballage. Skiftet slog positivt igennem fra den ene dag til den anden. Øget skærekapacitet har også ført til at flere nye og store kunder har banket på døren.

Karlstad virksomheden Litepaq producerer specialemballage og engangspaller af fugtafvisende pap og bølgepap. Det er, ifølge administrerende direktør Kari Klemettilä, i tråd med hvad kunderne efterspørger i dag – miljøvenlige og genanvendelige paller som reducerer varernes vægt og udledningen af ​​CO2. Litepaqs robuste engangspaller er i stand til at transportere produkter, der vejer flere tons.

Specialemballage produktionen til kunder i bil- og fremstillingsindustrien er nu fuldstændigt digitaliseret.

Tidligere havde Litepaq fire ansatte i produktionen, som skar bølgepap ud med analogt udstyr. Det manuelle arbejde er nu fortid. Virksomheden har investeret i en Zünd G3 XL3200 digital skæremaskine fra den schweiziske producent Zünd.

– Vi er gået fra helt analog til digital produktion, siger Kari Klemettilä og udvikler:

– Vi har brugt fire år på at udvikle produkter og bygge analoge værktøjer for at sikre at produkterne er rigtige. Efterhånden har vi set, at der er et marked. Så ledte jeg efter en god pålidelig robust maskine, og besluttede mig for en Zünd G3, en højkvalitetsmaskine fra Schweiz, siger Kari Klemettilä og forklarer, at de bruger skærebordet til materialer op til 6 cm i tykkelse, og op til 2,37 x 6 m i størrelse.

Skær og fræs

Med værktøjerne i Zünd-maskinen kan de skære og fræse, lave V-skårne snit og udstandse huller. Emballagetegninger laves i et 3D CAD-program og derfra sendes de direkte til skæremaskinen.

– Det er schweizisk præcision. Maskinen gør præcis, hvad du beder den om.

– Jeg så en åbning i markedet for fremstilling af produkter i kraftwell i Sverige og de nordiske lande. Jeg ville også gerne have en meget fleksibel produktion. Det tager os 20 minutter at lave en grundtegning, så kan vi hurtigt ændre målene på tegningen efter kundens ønsker. Vi gemmer filen, sender den til skæremaskinen, og den er færdig. Ingen værktøj, stanser eller store opsætningsomkostninger er nødvendige. Der ser jeg, at vi bliver meget effektive i forhold til vores markedet.

Frigør tid

Kari Klemettilä fortæller, at de har haft god belægning siden januar. Han vurderer, at skæremaskinen har været i drift i 80 procent af tiden. Det frigør også tid i virksomheden. Personalet får mere tid til andre gøremål, som f.eks. pallefremstilling.

– Vi går fra fire mand til to mand i afdelingen, siger han og fortæller, at én operatør klarer flowet fra tegning til skæring. Når skæringen er afsluttet, sendes de udskårne dele videre på et transportbånd til en anden operatør, som samler dem til den færdig emballage. Specialemballagen leveres til kunden som flade pakker.

– Kunder kan hæve kasserne ved at klikke på puslespilsbrikkerne og derefter pakke, bånde og plastikindpakke.

Litepaq startede i 1995 og har i dag ni ansatte. Kari Klemettilä fortæller, at et fantastisk produkt er Litepaqs unikke pallekraver og -rammer, der passer til både standardpaller og deres egne paller lavet af fugtbestandigt pap.

Foto: Privat

Litepaq bruger Zünd skærebordet til materialer op til 6 cm i tykkelse, og op til 2,37 x 6 m i størrelse.

Foto: Privat

Kari Klemettilä læner sig op ad virksomhedens unikke specialpaller

Øget kapacitet og større kunder

Han fortæller, at salget i de seneste tolv måneder er løbet op i cirka 16,5 millioner SEK.

– Kurven peger opad – især nu, hvor vi har den her skæremaskine.

– Vi har ikke været i stand til at fremstille større mængder eller håndtere store kunder tidligere i vores udviklingsår. Men nu stiger omsætningen enormt. Den er allerede steget flere hundrede procent, siger han og tilføjer, at det var en overraskelse at de allerede fra dag ét havde 80 procents belægning i skærebordet.

– Der er allerede kommet kø af produkter der venter på at blive behandlet i maskinen, siger han og tilføjer at hvis det fortsætter, kan der sagtens blive tale om at investere i endnu et skærebord.

Kan lave små oplag

En forklaring Kari Klemettilä giver på den øgede efterspørgsel er, at Litepaq kan levere emballage i små oplag.

– Takket være skæremaskinen har vi fået flere kunder, herunder underleverandører inden for autoindustrien. Vi kan levere hurtige, fleksible og præcise produkter.

– Det, der adskiller vores emballageløsninger fra andre, er, at du ikke skal købe i store mængder, men kan bestille fra 5-10 styk til 500 styk pr bestilling, hvis du ønsker det.

Det er meget nemt for os at justere.

Besøg Litepaq here